Alma

Felfedezték, hogyan segít az alma az izmok fitten tartásában

Alma, urzolsavAz almahéj urzolsav tartalma akadályozza az ATF4 fehérje káros hatását

Az alma héjában lévő vegyület segít az izomveszteség megelőzésében – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a zöld paradicsom is hasznos.
Napi egy alma hozzájárul, hogy ne épüljenek le az izmok – mondják az egyesült államokbeli Iowai Egyetem munkatársai. A gyümölcs héjában lévő hatóanyag már két hónap után képes fiatalkori állapotba hozni pl. az idősek izomzatát.

A szakértők hozzátették, hogy az almán kívül a zöld paradicsom is képes az idő kerekének visszaforgatására, s remélik, hogy a felfedezés segíthet az érintetteknek, hogy tovább megőrizzék a mozgékonyságukat.

Az időskori izomveszteséget egy ATF4 nevű fehérje okozza, amely megváltoztatja a génkifejeződést, és elvonja a létfontosságú proteineket.
Az ATF4 aktivitását azonban két természetes anyag is csökkenti – olvasható a Journal of Biological Chemistry hasábjain. A kutatást vezető Cristopher Adams elmagyarázta, hogy egyik az almahéjban található urzolsav, a másik pedig a zöld paradicsomban lévő tomatidin.

Sokan közülünk saját magukon tapasztaljuk, hogy az izomgyengeség és az atrópia hatalmas problémát jelent az idő múlásával. Ezek a gondok jelentősen kihatnak az egészségi állapotunkra és az életminőségünkre – fejtette ki a szakember, aki munkatársaival együtt egereken bizonyította be, hogy a két vegyület 10 százalékkal csökkenti az atrópiát, 30 százalékkal pedig az „izomminőséget” javítja.