Harminc fölött

Ez a 30 fölötti nők legfőbb gondja

Séta a futópadonA harminc fölötti nők fő gondja nem a dohányzás, hanem a mozgásszegény életmód. Kiderült, ha minden 30 és 90 év közötti nő naponta harminc percet sétálna, évente 2 ezer élet lehetne megmenteni.

A mozgásszegény életmód nagyobb arányban felelős a szívbetegségekért a harmincon felüli nők esetében, mint a dohányzás - derül ki az ausztráliai Queensland Egyetem friss kutatásából, ami a British Journal of Sports Medicine című szaklapban került publikálásra.

A dohányzás komoly probléma, de Ausztráliában az a tendencia, hogy a harmincas nők a terhességük idején leteszik a cigarettát, így őket nem érinti többé a jelenség negatív hatása. Nagy gondot jelent azonban, hogy a sportot is feladják, ami számos negatív egészségügyi hatással jár - fejtette ki Wendy Brown professzor, a kutatás egyik vezetője.

A felmérés során 32 154 nő szokásait vették górcső alá, és kiderült, hogy a húszas éveikben négyből több mint egy nő dohányzott, míg a hetvenes éveik elejére már csak húszból egy gyújtott rá rendszeresen. Úgy tűnik tehát, hogy az első szülés idejétől kezdve az idő előrehaladtával egyre több nő teszi le a cigarettát, így a fő egészségügyi kockázatot az esetükben már nem a dohányzás, hanem a mozgásszegény életmód jelenti.

A felmérés rámutat a tényre, hogy a felnőttsportot promotáló kampányok jóval fontosabbak, mint eddig hittük. Különösen a fiatal nők esetében, akik harminc fölött szinte teljesen abbahagyják a rendszeres mozgást - mondta a szakember.

Brown professzor szerint ha minden 30 és 90 év közötti nő csak naponta harminc percet sétálna, évente 2 ezer élet lenne megmenthető.