Ökölszabály az étkezésben

Ökölszabály az étkezésben

Egyszerre csak keveset együnk


Naponta többször együnk keveset

Sokszor emlegetett mondat a „Többször együnk keveset!” Napi 4-5 alkalommal, kis mennyiségű élelmiszer elfogyasztásával nem terheljük meg egyszerre az emésztőrendszerünket, és nem bágyadunk el. Ez az étkezési rend a kikölcsönzött fitneszgép eredményes használatában is segít.

A rendszeres sport szükségessé teszi az energia-bevitel elnyújtását, a fokozott izzadás pedig nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztását. Például a szobakerékpározás az állóképességi sportágak közül is kiemelkedő, ezért a szükségletek miatt általában a napi három étkezés helyett több, négy vagy öt étkezés ajánlott.

Miért fontos ez? Egyrészt egy sor népbetegség megelőzhető a többszöri kisebb étkezéssel, másrészt így szinte folyamatosan rendelkezésre állnak a szükséges tápanyagok. Tehát az egészséges táplálkozás általános ajánlásai ránk is vonatkoznak; érdemes többször enni, de egyszerre csak keveset. Természetesen a három főétkezés a nagyobb, a közbensők kisebbek – csak éppen bekapunk egy kis salátát, gyümölcsöt. Ha nincs idő tízóraizni, uzsonnázni, akkor egy energiaszelet, müzliszelet és némi sportital, gyümölcs, gyümölcslé is segíthet.

Biogenom

Ha egyszerre csak keveset eszünk, vigyázunk a bélflóránkra is. A velünk szimbiózisban élő 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg döntően a vastagbélben helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké, nélkülük ugyanis nem tudunk élni. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet. Az egyik legnagyobb ellensége a helytelen táplálkozás.

Ökölszabály

Ne együnk több mennyiséget egyszerre, mint az öklünk. Ha ennél többet eszünk az nem csak megterheli, de tágítja is a gyomrot, így legközelebb ismét nagyobb adagot kívánunk. Inkább együnk többször, ám egyszerre kevesebbet.

Mit együnk?

Iktassunk be étrendünkbe minél több friss gyümölcsöt, zöldségfélét. Magas rosttartalmuk miatt csökken a tranzitidejük, vagyis kevesebb időt töltenek a tápcsatornában, és jelentős szerepük van a méregtelenítésben.

Vacsorára kerüljük az energiadús, magas szénhidrát- és fehérjetartalmú élelmiszerek, valamint zsíros ételek fogyasztását!

Mit igyunk?

A legjobban akkor döntünk, ha a vizet választjuk folyadékpótlás céljából. Egy átlagos testsúlyú felnőtt számára az ajánlott napi folyadékfelvétel 1.5-2 liter, amelyből többre is szükség lehet például nyáron, vagy sporttevékenység során. Figyeljünk oda az elegendő mennyiség bevitelére, és ne csak akkor igyunk, ha már szomjúság kínoz bennünket!

Hanyagoljuk a cukros üdítők fogyasztását, de óvakodjunk az édesítőszerrel készült ivólevektől és a 100%-os gyümölcstartalmú, hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevektől is. Ezek fogyasztása is csak mértékkel javasolt!