facebook
 
Reggeli torna

6+1 jó érv, miért reggel a legjobb fitneszezni

Fitnesz reggel, frissen

Mikor a legjobb fitneszezni? Reggel, délután, esetleg este? A legtöbb szakértő erre azt mondaná: mindegy, az a fontos, hogy minél többet mozogjunk. Viszont a következetesség hiánya az akaraterő ellen dolgozik, így nagyon könnyen kiesünk az edzésből. Ha tovább olvas, megérti, miért hatékonyabb a reggeli torna, és hogyan szakíthat időt a mindennapi edzésre.

1. Spóroljon időt és pénzt, nyerjen nyugodt lelkiismeretet

Munka után nincs elég ideje a mozgásra, hiszen otthon is számos tennivaló várja? Ha ahelyett, hogy este elmenne egy fitneszterembe, inkább fáradtan ágyba dől, akkor inkább mozogjon reggel. Az Egyesült Államokban végzett egyik felmérésben kiderült, a rendszeres testmozgást végzők 90%-a reggel, munkába indulás előtt edz. Így délután másra is van idejük, és abban a tudatban végezhetik a tennivalóikat, hogy megvolt már a napi mozgásadagjuk. Ehhez célszerű az egyébként sem használt fitneszbérletre feleslegesen kidobott összegeket, valamint az utazási költségeket otthoni fitneszgép beszerzésére fordítania.

2. Reggel az anyagcsere nem áll át automatikusan

Reggel felkel, gyorsan bekapja a reggelijét, fogat mos és már rohan is a munkába. De valóban felébredt már? Az anyagcseréje biztosan nem. Most képzeljen el egy másik reggelt: felkel, megmosakszik, 30 percig edz, majd egy frissítő tusolás után elfogyaszt egy egészséges reggelit. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszerének van ideje működésbe lendülni, sőt, a mozgással serkenti is az anyagcsere beindulását.

3. Reggel több kalóriát éget

A reggeli fitnesszel egyrészt letudta a napi edzést, másrészt már azelőtt eléget pár kalóriát, mielőtt kilépne az otthonából. Közismert, hogy a reggeli órákban végzett testmozgás több kalóriát éget.

4. Választhat: lehet éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta

Az ember napi aktivitási ciklusa óraműszerűen működik. Ha változtat rajta, és az éjszakai életet visszafogja és a reggeli torna javára hasznosítja, meg fog lepődni, milyen gyorsan képes alkalmazkodni a szervezet az új helyzethez. Talán nem gondolná, de lehet, hogy az új életritmus még jobban tetszik is majd. Egy próbát mindenképpen megér, hiszen az biztos, hogy egészségesebb.

5. A reggeli torna jobb alvást jelent

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a reggeli edzés felkészíti a testet a napi kihívásokra, ugyanakkor este segít az elalvásban. A Sleep tudományos magazin által végzett felmérés azt mutatta, hogy a reggeli edzést végzők jobban is aludtak, mint a délután edző társaik.

6. A reggeli edzés jobb, mint a reggeli kávé

Egy csésze kávé nélkül már nem is tudja kinyitni reggel a szemét? Bár kétségkívül könnyebb lehajtani egy finom feketét, a reggeli torna ugyanúgy felébresztené. Sőt, vizsgálatok bizonyítják, hogy a testmozgás kitisztítja az agyat, és 10 órán keresztül javítja a koncentrációs képességet. Az agyunknak oxigénre, nem pedig koffeinre van szüksége. Ha tehát fel akarja ébreszteni a szervezetét, reggel inkább a sportcipőért nyúljon, ne a kávéscsésze után. Ezzel egész nap koncentráltabb és energikusabb lesz.

6+1 És végül... hogyan szakítson időt a reggeli tornára?

Egyszerűen nyerhet fél óra plusz alvásidőt. Feküdjön le 1 órával korábban, és állítsa az ébresztőórát a szokásosnál fél órával korábbi időpontra. Így 30 percen át hosszabb ideig alhat, és a következő 30 percet frissítő reggeli tornával töltheti.