Tanulás fitnesz közben

Tanulás fitnesz közben?

Fitnesz és tanulásVannak próbálkozások arra, hogy sportolás alatt tanulásra is kihasználják az időt egyesek. Azonban felmérések azt mutatják, hogy ez nem feltétlenül jó. Ugyanis amikor tréningezünk, figyelnünk kell a mozdulatok helyességére, a megfelelő légzésre, ami már eleve többféle koncentrációt kíván. A legtöbben még zenét is hallgatunk közben - amely persze jótékonyan serkentő, és nem vonja el a figyelmet, mint a tanulás.

A fiziológiai folyamatok sem a tanulásnak kedveznek sportolás közben. Agyunkban ugyanis olyan fehérjék keletkeznek, amelyek serkentik az agyunknak azt a funkcióját, hogy jobban megfigyeljük környezetünket, egyensúlyérzékünk javuljon, ügyesebben mozogjunk. A felpörgött agyműködést serkenti még a magasabb oxigénszínt és a vérbőség is. Egy ilyen jótékony stresszes állapotban viszont nem lehet elmélyülni egy tananyagban, nem tud az agyunk kombinálni, összefüggéseket feltárni. Márpedig a tanulásnak ez a lényege, agyunk mindig meglévő tudáshoz kapcsolja az új ismereteket, amelyhez azonban belátás szükséges, nem pedig feszült állapot.

Ugyanakkor felmérések azt mutatják, hogy a sport általában hat jótékonyan a tanulásra, tehát nem közben, hanem előtte, vagy utána. Vagyis egy kellemes edzés és tusolás után sokkal jobban megy a tanulás azokhoz képest, akik nem mozogtak. A mozgás során keletkező fehérjék a sport utáni nyugalomban javítják az agy teljesítményét. Ennek az a magyarázata, hogy agyunknak már nem a mozgáskoordinációra, hanem csak a tananyagra kell koncentrálnia. Az alacsonyabb oxigénszint és a vérbőség csillapodása révén pedig megnyugszunk, így agyunk elvont gondolkodásért felelős része szabadon szárnyalhat a fehérjék jótékony közreműködése révén.

Ez a fehérje a BDNF, amelyből mozgás hatására több válik ki a szinapszisainkban – ám a több nem feltétlenül jobb! Ha túl sokat mozgunk, akkor a BDNF szintje csökkenni kezd. Ez van akkor, mikor totálisan kivégezzük magunkat a fitneszgépen. Ezért is javasoljuk mindig azt, hogy ne terhelje túl a szervezetét, csak annyit mozogjon, amennyi jólesik. Erről bővebben itt >