Öregedés-lassítás

Csupán 30 perc, és 7 évvel tovább élünk

Késlelteti az öregedést a rendszeres mozgás

Késlelteti az öregedést a rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás sejtszinten fejti ki hatását: segít leküzdeni az oxidatív stresszt, lassítja a sejtek öregedését. Egy átlagos testalkatú, 50-60 év körüli ember esetében a mérsékelt, már napi 30 perc mozgás is hét évvel meghosszabbítja az életet, és felére csökkenti a halálozás kockázatát - derült ki a német Saar-vidéki Egyetemen végzett tanulmányból.

Az idő múlását természeteses nem tudjuk megállítani, de megérhetjük a 90. születésnapunkat úgy, hogy nemcsak 70 évesnek nézünk ki, de annyinak is érezzük magunkat. A testmozgás természetes antidepresszáns, javítja a kognitív funkciókat, gátolja a demencia kialakulását. Természetesen minél előbb válik élete részévé a mozgás, annál jobb, de sohasem késő elkezdeni.

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás javítja a kondíciót, csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét, mint a rák, a szív- és érrendszeri problémák vagy éppen a cukorbetegség. Ilyenkor azonban sokak előtt megerőltető edzések rémképe sejlik fel. Holott a rövid idejű, nem túlságosan intenzív mozgás is elegendő, így a kikölcsönzött fitneszgép is tökéletesen hatékony.